Hoşgeldiniz

Platon'un dediği gibi matematik bilmeyen giremez demiyoruz.. Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster matematikten nefret et, ister adını bile duymak istemiyorum bu dersin de, ister ne yaparsam yapayım başaramıyorum de yine gel. Bizim sitemiz ümitsizlik sitesi değildir, yüz kere de korkuyorum bu dersten de desen yine gel.

8 Eylül 2018 Cumartesi

Bir Pastayı Bilimsel Olarak Nasıl Kesersiniz?

*** Bu makale https://www.matematiksel.org/ adresinden alınmıştır. 
Tek başınıza doğum gününüzü kutladığınızı düşünelim. Sonuçta pastanızı sizinle paylaşacak kimse olmadığını düşünürsek muhtemel bir dilimi bilindik biçimde kesecek ve kalanını ertesi gün tüketmek üzere dolaba kaldıracaksınız. Ancak ertesi gün sizi bekleyen kurumuş ve formunu kaybetmiş bir pasta olacak. Sonuç, koca bir ziyan…
Peki bu pastayı başka bir biçimde dilimlesek ve bir kaç gün boyunca dolapta saklasak nasıl olur. Üstelik bunu matematik yardımı ile yapsak…
Aslında bu sorunun bir çözümü var zaten matematik gerçek hayatta karşılaşılan problemlere çözüm üretme sanatı değil mi bir yerde.
19. yüzyılda yaşamış bilim insanı Francis Galton’un 1906 yılında yayınladığı makalesinde, pastanın bilimsel açıdan en doğru kesilme yöntemini açıklamış ve bu makale Nature dergisinde yayınlanmış.
Kendisine bu yazıyı yazmakta neyin esin kaynağı olduğunu bilemesekte ( belki de bayat pasta yemekten bıkmıştı) size basitçe önerdiği tekniği anlatalım, uygulayıp uygulamamak size kalsın.
Önce pastanızı çapın bir parmak sağ, bir parmak sol tarafından olmak üzere baştan başa kesin ve ortada oluşan ince uzun dilimi çıkartıp afiyetle yiyin, kalanı saklamak için iki yarım çemberi hafifçe ittirerek birleştirin.
Pasta tekrar kesileceği zaman bu kez daha önceki kesiğe paralel değil, bu kesikleri dik kesecek şekilde pastanıza biraz önce anlattığımız biçimde kesin, oluşan dilimi çıkarın ve bu sefer geriye kalan dört parçayı birleştirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetlenerek en kısa sürede yayınlanacaktır.