Hoşgeldiniz

Platon'un dediği gibi matematik bilmeyen giremez demiyoruz.. Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster matematikten nefret et, ister adını bile duymak istemiyorum bu dersin de, ister ne yaparsam yapayım başaramıyorum de yine gel. Bizim sitemiz ümitsizlik sitesi değildir, yüz kere de korkuyorum bu dersten de desen yine gel.

10 Mart 2012 Cumartesi

Kim Korkar Matematikten?



Matematik birtakım formüller ve simgeler yığını mıdır gerçekten? Elbette hayır. Böyle düşünmek ormanı ağaçlarla hayvanların karışımından oluşmuş bir bulamaç gibi görmeye benzer. Matematik, nesnel gerçeklikten, insanoğlunun gene nesnel gerçekliği daha iyi kavramak, onu biçimlendirmek için soyutladığı bazı kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerle uğraşır. Bu uğraş sırasında da yöntem olarak mantığı kullanır. Formüller ve simgeler birer araç ya da matematiğin dilidir yalnızca. Bu nedenle matematik, sanatta, edebiyatta, hukukta, kısaca yaşamda kullandığımız yöntemlerin soyut bir sistematiğidir.
 Leibniz’e göre müzik gizli bir aritmetik algoritmasıdır. Ama müziğe kendini veren kişi sayılarla oynadığının bilincinde değildir. Buna, klavsen ya da piyano çalan bir kişinin “logaritma” çaldığını da ekleyebilirdi. İki notayı bir arada duymak, iki frekansı ya da iki sayıyı ve bu iki sayı arasındaki oranı algılamaktan başka bir şey değildir. Demek ki armoni sorunu iki sayının oranını seçme sorununa eşdeğerdir.
 Matematikte bir teoremin kanıtlanması için izlenen yöntemle, mahkemede suçun ya da suçsuzluğun kanıtlanması için savcının ya da avukatın izlediği (ya da izlemesi gereken) yöntem aynıdır. Başarılı dedektif tipleri, Holmes’lar, Poirot’lar Maigret’ler ya da Columbo’lar matematiğin yöntemleriyle tanışık mugalata ve demagojiden uzak kişilerdir. Resim sanatı aritmetiği (oran ve orantıyı) ve geometriyi (perspektifi) ne kadar doğal bir biçimde içinde barındırır.

Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetlenerek en kısa sürede yayınlanacaktır.