Hoşgeldiniz

Platon'un dediği gibi matematik bilmeyen giremez demiyoruz.. Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster matematikten nefret et, ister adını bile duymak istemiyorum bu dersin de, ister ne yaparsam yapayım başaramıyorum de yine gel. Bizim sitemiz ümitsizlik sitesi değildir, yüz kere de korkuyorum bu dersten de desen yine gel.

28 Mart 2012 Çarşamba

Mısır Piramitleri


Mısır piramitlerinin çoğu eski ve orta krallık dönemlerinde mısır krallarının (Firavun) mezarları üzerine inşa edilen adından da anlaşılacağı üzere dev piramit biçimli yapılardır. Başka uygarlıklarında piramit biçimli yapılar inşa ettikleri bilinse de bunlar içinde en meşhurları mısır piramitleridir. Mısır piramitlerinin tabanı kare olduğundan kare piramit biçimlidirler. Piramidin içine yerleştirilen büyük kayaların içi oyularak kralların mezarları için hazırlanırdı. Mısırın ilk dönemlerinde (2. hanedan) yapılan mezarlar mastaba adıyla anılırdı bu mastabalar daha sonra yapılacak olan piramitlere göre çok daha küçük ve kesik piramit biçimliydiler. İlk piramit 3.hanedan döneminde Mimar İmhotep tarafından kral Zoser için yapıldı. Bu ilk piramit 60 metre yüksekliğinde idi.
En tanınmış piramitler ise 4. hanedan döneminde yapılmış ve Kahire’nin kuzeyinde bulunan 3 piramittir(Gize piramitleri).
Bunların en büyüğü Keops (Khufu olarak da bilinir) piramidi M.Ö. yaklaşık 2.560 yılında, 20 yıl aşkın bir sürede tamamlanmıştır. Keops piramidinin taban kenarları yaklaşık 230 metre ve yüksekliği 146,8 metredir. (Yüzyıllar içindeki aşınmalar sonucu şimdiki boyu 138,8 metre olarak ölçülmüştür.) Piramidin dış bölümü kireç taşı ve granitten yapılmıştır. Granitten yapılan en dış kaplaması yıllar içinde dökülmüştür. Bilim adamlarına göre bu en dışta bulunan kaplamanın ilk yapıldığı dönemde güneş ışıklarının etkisiyle insanın gözlerini alan muhteşem bir görüntüsü vardı. Yapının tamamında ağırlığı 2,75 ton olan 2,3 milyon kireç taşının kullanıldığı sanılmaktadır. Bu yapının toplam ağırlığı yaklaşık 6.325.000 ton kadardır. Öyle ki yapıldığı tarihten sonra 43 yüzyıl boyunca dünyanın en büyük yapısı olarak kalmıştır.
Bu denli büyük piramitlerin o günün teknolojisiyle inşa edilebilmesi insanı hayretler içinde bırakmaktadır. Özellikle ağırlığı 2,75 tonu bulan kireç taşlarının piramit yükseldikçe üst katlara nasıl taşındığı hala bilinmezliğini korumaktadır. Bu durum için çeşitli yaklaşımlar mevcuttur; birincisi piramit yükseldikçe yükseltilen uzun bir rampa, ikincisi piramidin üzerine inşa edilen sarmal bir rampa, üçüncüsü ise taşlar dev manivelalarla üst katlara konuyordu.


Piramitlerle ilgili bazı bilgiler verelim. Piramidin kenarlarının dört ana yön üzerinde bulunduğu bilinmektedir (Kuzey, güney, doğu, batı). Piramidin çevre uzunluğu bir yılın içindeki gün sayısını vermektedir 365,24 metre. Çevreyi yüksekliğin iki katına böldüğümüzde pi sayısını olarak bildiğimiz 3,1416 sayısını vermektedir. Büyük piramidin içindeki firavun odasının boyutları 3.4.5 olan temel Pisagor üçgenine denk gelmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetlenerek en kısa sürede yayınlanacaktır.